Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Sema eğitimi alan bedensel engelli semazenler ilk Mevlevi Ayini Şeriflerini 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde yaptılar.

14 bedensel engelli genç, Postnişin Nadir Karnıbüyük Dede ile 6 ay teorik ve pratik çalışma ile büyük bir azimle çalışarak Mevlevi Sema’ını öğrendiler.

3 Aralık Cuma akşamı saat 20.00’da Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonu’nda engelli semazenlerin gerçekleştirdiği sema programı büyük ilgi gördü.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Engelliler Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü bir projeyle hayata geçirilen engelliler sema kursunu başarıyla tamamlayan 14 semazen ilk gösterisini yaptı. Mevlana Kültür Merkezi’nde özel olarak düzenlenen platformdan sema alanına inen 14 semazen tekerlekli sandalyeleriyle ilk olarak postnişini tek tek selamladı. Ardından sema ayinine başladı. Semayı izlemeye gelen yüzlerce yerli ve yabancı turisti büyüleyen semazenlerin gösterisi yapılan dua ile sona erdi.

Törende bir konuşma yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği tarafından organize edilen bu projenin dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Asıl engelin bedensel engel olmadığını dile getiren Başkan Akyürek, bu yapılan organizasyonla bunun ispatlandığının altını çizdi.

Engelli semazen Mustafa Sami Onay ise bu proje ile Allah’a ibadet etmenin bir engeli olmadığını göstermek istediklerini kaydetti. Onay, sema ile Allah’a zikrettiklerini belirterek şunları söyledi, “Engelliler de birçok şeyi başarabilir. Bu, bir ilk oldu. Bu gösteri için 6 aylık bir hazırlık dönemi yaşadık. Bu gösteriden sonra da biz sema etmeye devam edeceğiz. Engelsiz insanlara mesajlarımızı vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Programı izleyen Hazreti Mevlana’nın torunu Esin Çelebi Bayru, çok duygulandığını ifade ederek, “Bu kadar his dolu, bu kadar yürekten sema ayinini ilk kez izledim. Onlara ve onları hazırlayanlara teşekkür ediyorum. Bu 14 kişinin daha da artmasını diliyorum.” dedi.

Sema gösterisinden önce konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, eskiden eve mahkum olan engellilerin artık sosyal hayatın içinde olduklarını belirterek, dünyaya örnek olacak sema çalışması nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve ekibine teşekkür etti. Sema törenini AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, davetliler ve engelliler izledi.

ZAMAN